English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Dag Hammarskjölds Backåkra

Dag Hammarskjölds gård Foto: Lucas Gölén

När Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka 1961 efterlämnade han bl a Backåkra, en fyr-längad Skånegård i Hagestads naturreservat. Gården har nu blivit en tillflyktsort för alla som vill hedra hans minne och – Give peace a chance.

Backåkra tillföll Svenska Turistföreningen och själva huset är idag ett museum. Här finns en utställning med föremål som Dag Hammarskjöld fick och köpte under sina olika resor samt möbler och konst från hans kontor och våning i New York.

Varje år kommer besökare från hela världen till Backåkra, ett bevis på att minnet av honom fortfarande lever, inte bara i Sverige. Vid minnet av hans 100-års dag den 29 juli 2005 hölls en oförglömlig minneshögtid på heden ned mot havet. Det bjöds också på anföranden och en konsert med Orkester Norden och afrikanska Basadi Women of Jazz. Bland gästerna fanns ledare och representanter från hela världen.

Gårdens södra länga upplåts som sommarbostad för ledamöterna i Svenska Akademien. Hammarskjöld var författare och översättare och en av de 18 i Svenska Akademien.

Till gården hör 30 hektar mark som Hammarskjöld värnade lite extra om. Här anlades en meditationsplats till hans minne, en plats som idag är uppskattad för både vigslar och dop.

Det traditionella midsommarfirandet på Backåkra lockar varje år flera tusen personer.