English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Österlens Sparrismuseum

Österlens Sparrismuseum Foto: Anette Odelberg

Sveriges första och enda sparrismuseum finns på Sparrisgården utanför Skillinge. Där visar Österlen Sparris upp sina samlingar av äldre sparrisredskap, porslin och tillbehör för sparrismåltiden samt en del modern kuriosa. I text och bild visas sparrisens historia, på Österlen och i världen.

Tyskland och Holland har en lång tradition av att fira sparrisen som vårens första primör och där finns också flera sparrismuseer som beskriver ”den kungliga grönsakens” spännande bakgrund. På Österlen finns också en lång sparristradition och därför är det naturligt att Sveriges första sparrismuseum nu fått sin plats här.

Det är sparrisens okrönta ”sparrisdrottning” Karin von Schenck, som i den gamla gårdsbutiken på endast 11 kvadratmeter visar upp allt hon under sina 15 år som sparrisodlare samlat på sig av föremål med sparrisanknytning, äldre tillbehör samt nyare rekvisita. I text och bild kan man följa sparrisens historia, lära sig hur skördearbetet går till, se sparrisen som hälsoväxt mm. Här finns också en samling sparrisporslin, det äldsta är ett Gustavsbergsfat från 1800-talet. En klenod är sparristången i silver från 1920-talet, tillverkad av Georg Jensen i Danmark. På en digital bildskärm passerar vackra sparrisbilder revy. För grupper finns möjlighet till DVD-visningar med sparrisfilmer.

OBS: Österlens Sparrismuseum invigdes i maj 2010 och byggs ut efterhand