English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Othinslunda Hembygds- och Borstmuseum

Othinslunda Hembygds- och Borstmuseum

Sveriges endaste borstmuseum hittar du i Onslunda. Prova gärna på att lära dig detta fina hantverk du med.

På Stationsvägen mitt i samhället Onslunda hittas en vacker gård med boningslänga från slutet av 1800-talet. Idag ryms hembygdsmuseet här.

Den mest kända delen av museet är borstbinderiet. Här får man en inblick i hur man tillverkade borstar för hand och senare med maskin. Onslunda är sedan gammalt ett borstbindarsamhälle och har tidigare haft två större fabriker. Idag finns endast en liten maskintillverkad produktion kvar i huset bredvid museet. På borstmuseet kan du med ett litet tillägg till inträdet prova på att göra din egen borste.

Men, besöker du hembygdsmuseet får du mycket mera på köpet. Det vackra boningshuset inrymmer en del av museets samlingar i form av bohag och husgeråd. Tidstypiskt inrett.

Alma Trapps affär har en gång funnits i Onslunda och nu finns den autentiskt uppbyggd och inredd på museet. Här finns också försäljning av handgjorda borstar och godis.

I rummet bredvid affären hittar du en liten skolsal från byn med bänkar, kateder och underbara undervisningsplanscher upphängda på väggarna.

Det finns också en vagnhall som tillhör museet. Där hittas bland annat en likvagn som varit i bruk i Skåne Tranås till tidigt 1940-tal. De flesta vagnarna i hallen drogs av hästar.

Räkna med att stanna en ganska lång stund på hembygdsmuseet för här finns mycket intressant att se och kanske även göra då åtminstone vi rekommenderar dig att prova på att göra en egen borste. Även mycket roligt för lite större barn.