English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Cineteket

Cineteket, Ystads filmmuseum

Cineteket i Ystad är ett spännande filmmuseum, där du kan lära dig allt om filmproduktion. Missa heller inte att titta på rekvisitaföremålen från Wallanderfilmerna!

Ingen kan väl ha undgått att den världsberömde fiktive kriminalkommissarien Kurt Wallander är från Ystad. De flesta av filmerna är också inspelade i staden med dess omnejd. Både de svenska och engelska versionerna av filmerna. Ute på det tidigare regementsområdet finns Ystad Studios där även flera andra filmer har spelats in. Bredvid studion finns stadens filmmuseum, Cineteket.

På museet finns det mycket spännande att se och göra för alla åldrar. Det finns till exempel en unik samling rekvisitaföremål både från inspelningarna av de svenska och engelska Wallanderfilmerna. Det finns också en ”polislekstuga” där man kan låta sig bli fotograferad i en brottslings skepnad. Du kan också få ditt fingertryck taget och prova att skjuta med Kurt Wallanders tjänstevapen.

Här finns också möjlighet att följa arbetet med en svensk långfilm, som börjar med själva berättandet och slutar med ett besök i den fina kortfilmsbiografen. På vägen dit kan man få prova på att läsa filmmanus, animera, gå in i filmkulisser med mycket mera. Du kan också komma på en egen berättelse, som du sen kan göra en animering av. Helt enkelt lära dig det mesta om filmproduktion.

I anslutning till utställningarna finns ett mysigt filmcafé, där det serveras läckra smörgåsar och kakor med kaffe eller annan dryck.

Cinetetek satsar också mycket på grupper och specialarrangemang, som till exempel guidning av Ystad Studios. För att veta mer hör av er på angivet telefonnummer eller e-post.