English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Museum & Arkiv på Kivik

Etnografiskt och etnologiskt hembygdsmuseum för Kivik med omnejd. På museet finns drygt 4000 föremål från Kivikstrakten, som skildrar livet på en typisk ort på Österlen från stenålder till nutid med betoning på perioden 1750-1950.

Kivik förvandlades under perioden 1850-1900 från ett fattigt fiskeläge till en av Sveriges största utskeppningshamnar, vilket skildras i en av utställningarna. På Kivik finns också en av Sveriges äldsta biografer, vilket berättas om på museet. Här finns givetvis också utställningar om lokalt hantverk, jordbruk, brandväsende, skola och en del annat. Museet är helt ombyggt 2011-12 med nya, pedagogiska och tematiska utställningar. Museet ingår i nätverket Österlenmuseer i samverkan, som tillsammans med produktionsbolaget Artes Liberales AB gjort den museipedagogiska filmen Jakten på historien med manus och regi av Anna Hellsten. Filmen visas på museet.

I arkivet finns ett hundratal arkivbildare med dokument, filmer och bilder från privatpersoner, företag och föreningar på Kivik med omnejd. Här kan man forska om bygdens historia!

I museibutiken säljer vi bland annat böcker och släktutredningar om Kivik. Välkommen!

Titta gärna vidare på denna film

Besöksinformation

Se på en större Google-karta

Busshållplats i närhetenBusshållplats i närheten

SevärdhetSevärdhet

ToaletterToaletter

Besöksadress:

Piratenskolan
Bredarörsvägen 1
277 30 Kivik

Tel: 070-512 08 30
E-post: ver.lake@hotmail.com

Toalett: Ja
Handikapptoalett: Nej
Handikappanpassat: Nej
Hiss: Nej
Parkering: Egen parkering som ofta är fullbelagd vardagar. Parkering finns vid torget och vid kiviksgraven. 100 respektive 200 meter bort.

Servering: Ja till grupper efter överenskommelse
Avstånd till kommunikationer: Skånetrafikens buss Skåneexpressen 3 stannar på hållplatsen ”Kivik Torget” ca. 300 m från museet i riktning mot Kiviksgraven.

Öppetider:

29 juni-13 augusti, onsdag-lördag, klockan 13-17.

Entré:

20 kr, barn under 12 år gratis.

Hemsida:

Museum & Arkiv på Kivik