English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Att älska små museer...

Välkommen till södra Sverige och Ystad-Österlen. Här finns något för alla 365 dagar om året. För vem har sagt att sommaren är den bästa av utflyktstider? När vinden sveper över Österlen och havet skummar av gäss – då är det en härlig tid att svepa in sig i en filt framför en sprakande brasa. Njuta av sköna omgivningar och hämta kraft i långpromenader och kulturbesök.

Läs mer...

En kulturhistorisk resa längs Gamla Lundavägen

Känn historiens vingslag på Gamla Lundavägen nordväst om Ystad. Här åker du på samma vindlande väg som medeltidens mäktiga ärkebiskopar och adelsmän. Du följer samma kurvor som Carl XIs soldater på väg ut i Europa, och som generationer av bönder och hantverkare, daglönare och skolbarn. Här kan du tyda runstenarna som restes längs vägen för över tusen år sedan och du kan blicka ut över storslagna vidder och en fri horisont.

Läs mer...

Kusten

Följ vår vackra kust

Den cirka sju mil långa Österlenkusten har i alla tider varit präglad av sjöfart. Strategiskt ligger kusten bra till för handel då den befinner sig nära den europeiska kontinenten. Östersjön är inget stort hav, men ändå mäktigt och genom historien har det också visat sig vara ett farligt hav. I alla fall innan den moderna sjönavigeringstekniken kom.

Läs mer...

Medeltida Borgar

En medeltida borg; Vad ser Ni för bilder? Höga torn med vimplar, tjocka krenelerade murar med tappra riddare bakom vapensköldarna? Fästen för djärva män som Valiant, Arn och Arthur eller ruggiga nästen för mörka makter som Katla och Dracula?

Läs mer...

Sägenslingan

Välkommen till vår resa till Österlens synliga och osynliga världar!

Liksom varje människa har sin biografi har varje plats det. Kartans alla namn minner om ett landskap som var besjälat med minnen och berättelser. Många historier är knutna till människor och specifika händelser. Andra har uppstått i gränslandet mellan fantasi och verklighet – de kommer från en tid då naturen ännu var magisk.

Läs mer...

Uråldriga vävnader, silverbesatta livstycken och spetsar från himlen...

En utflykt i hjärtat av Skånes textila historia

På få ställen i världen hittar man textiltraditioner med så ålderdomliga anor som på Österlen. Glänta på de rosmålade, välvda kistlocken och häpna över travarna av vävnader och överdådigt broderade plagg med bred spetskonst i kvardröjande renässans!

Läs mer...