English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Att älska små museer...

Skattkarta över Österlen...

Välkommen till södra Sverige och Ystad-Österlen. Här finns något för alla 365 dagar om året. För vem har sagt att sommaren är den bästa av utflyktstider? När vinden sveper över Österlen och havet skummar av gäss – då är det en härlig tid att svepa in sig i en filt framför en sprakande brasa. Njuta av sköna omgivningar och hämta kraft i långpromenader och kulturbesök.

Var så god! Här får Ni ett förslag på utflykt med museer som tema. Kanske kan den här slingan inspirera till en eller flera dagars besök här i sydost. För den som älskar museer, finns det mycket att välja på. Tretusen kvadratmeter museisalar med bara highligts – vem har inte blivit öm i fötterna och övermätt efter två timmar? I vår del av världen ligger inga jättemuseer, men väl många små och trivsamt medelstora pärlor med ett färgstarkt och varierat utbud.

Du finner inte bara kultur i Ystad och på Österlen, utan också en fantastisk natur med ett rikt växt- och djurliv. Här kan man också äta gott och ta tillfället i akt att bara varva ned. Ljuset och atmosfären som trollbundit besökare under sekler finns just här; i Skånes Provence som vi kallar det…

Österlen är välkomnande att ta sig fram på, litet till ytan och har utmärkta både mindre och större vägar. Med bil, vespa eller cykel. Välj själv! Men, glöm inte att det finns en mycket väl utbyggd kollektivtrafik med både bussar och tåg.

Börja resan i Ystad…