English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Kusten

Följ vår vackra kust

Den cirka sju mil långa Österlenkusten har i alla tider varit präglad av sjöfart. Strategiskt ligger kusten bra till för handel då den befinner sig nära den europeiska kontinenten. Östersjön är inget stort hav, men ändå mäktigt och genom historien har det också visat sig vara ett farligt hav. I alla fall innan den moderna sjönavigeringstekniken kom.

Ett hav och dess kust ger alltid upphov till mängder av olika sagor och berättelser. Många finns inte nedtecknade, utan sprids från mun till mun, från generation till generation. Den sjöfarare som inte någon gång har skymtat ett spökskepp eller stött på någon illmarig figur som till exempel den vackra, men ack så förrädiska Havsrån, finns nog inte.

Denna slinga är först och främst till dig som färdas med båt. Naturligtvis går den också bra att följa med landvägen. Allt kommer att börja i Ystad, Sveriges näst sydligaste stad och sluta ungefär i mitten av Skånes östra kustsida, vid Haväng någon mil norr om Kivik.

Kulturhistorien kommer att guida dig till flera av sevärdheterna längs denna kuststräcka. Främst de som är förknippade med hav, hamnar och båtar, men även andra. Vi kommer också att ge förslag på var du kan äta gott och sova en god natts sömn. Det kan ju också vara så att du både äter och sover på din fina båt. Därtill hittar vi under vår runda några trevliga gårdsbutiker till dig. Så häng med oss!

Börja resan i Ystad…