English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Lilla Rödde

Lilla Rödde

Hembygdsmuseet drivs i dag av Färs härads hembygdsförening och har öppet från mitten av maj till slutet av augusti alla söndagar kl 13-16. För övriga bokningar ta kontakt med föreningen. Vägbeskrivning: Från vägen mellan Veberöd och Blentarp, tag av mot Stora Rödde. I Stora Rödde fortsätt mot Simontorp, ca 70 meter. Följ skyltning “Lilla Rödde museum”.

I dessa trakter finns det flera kända släkter där kvinnorna i generationer varit kända för sitt textilhantverk, i synnerhet flamskvävning. I Lilla Rödde museum kan man ta del av en otroligt väl sammanhållen textilrikedom som producerats under två århundraden. Men här finns samtidigt den bitvis tragiska berättelsen om de två ogifta systrarna Hanna och Anna och deras rika hemgift som aldrig kom till användning. Klicka på länken till artikeln Fyllda kistor i slutet hus av Annhelén Olsson i tidningen Hemslöjden 08/4.

Kvinnorna bakom textilierna i Lilla Rödde museum var släkt med de berömda gästgivardöttrarna i Everlöv. En släkt inom vilken flera kvinnogenerationer specialiserade sig på flamskvävning, vilket resulterade i många stora brudtäcken, bänkalängder och åkdynor.

Om de kan ni läsa mera i Gertrud Ingers bok Gästgivardöttrarna i Everlöv. Boken som gavs ut på LT:s förlag 1974, 2:a upplagan 1975, finns tyvärr inte längre i handeln. Försök på antikvariat eller låna den på ditt bibliotek ( Sjöbo Bibliotek, Tomelilla Bibliotek, Simrishamns Bibliotek, Ystads Bibliotek ).

Mycket sällan bjuds någon enstaka flamskvävnad av ålder ut på antikmarknaden. Man får helt enkelt lära sig väva själv. Hemslöjden i Skåne har kurser av och till. Finns också både nätbutik och fysisk butik i Landskrona att botaniser i! För övriga flamsksugna finns Företaget Lejondolken som tillhandahåller ett riktigt bra ”fusk”: De trycker flamskmönstren både på bomull och linne. Riktigt bra och med säker färgkänsla.

Hallsbergs gård med lantbruksmuseum är en plats lite utöver det vanliga. Museet är kanske mest känt för sina fantastiska stenar, men här visas också en del riktigt bra dräktplagg och hemtextilier. Gården ligger ungefär en och halv mil väster om Sjöbo och har öppet sommartid, annars mot överenskommelse.

Att spisa på Kulturens Östarp, en gästgivargård med vida berömt skånskt kök kan man gott räkna som en kulturupplevelse, liksom Sjöbo gästis.
Är man kaffesugen kanske Sjöbo kaffestuga passar bättre?
Närmare Ystad har vi Ottsjökockens lönnkrog och inte så långt ifrån denna förträffliga krog finns Almlundens Bed and Breakfast belägen på en gård strax utanför Skårby.

Fortsätt till Ystad.