English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Medeltida Borgar

Glimmingehus. Bild: Py Paavolainen

En medeltida borg; Vad ser Ni för bilder? Höga torn med vimplar, tjocka krenelerade murar med tappra riddare bakom vapensköldarna? Fästen för djärva män som Valiant, Arn och Arthur eller ruggiga nästen för mörka makter som Katla och Dracula?

Finns de på riktigt? Vad är myt och saga? Vad är verklighet?

Det mest sagolika är kanske Glimmingehus med byggår 1499 – 1505. Nordens bäst bevarade senmedeltida borg Blickar vi över Bornholmsgattet finner man de imponerande resterna av Hammershus. Norra Europas största borganläggning, en gång ett maktcentrum för både kyrkan och kungamakten. Ännu längre söderut finner vi den polska riddarborgen Malbork, Europas största borganläggning. Visserligen rekonstruerad efter andra världskrigets bombräder men här är kommer vi ganska nära filmens borgåtergivningar.

Här i Skåne då, förutom Glimmingehus? Kanske inte så mycket för ögat längre – men många oerhört intressanta fornlämningar med flera ingångar till vår skånska medeltida historia.

De äldsta borgarna, de s.k. fornborgarna, är uppförda långt innan medeltiden. En sådan fornborg finns på Stenshuvud, daterad till folkvandringstid. Att åka till Stenshuvuds nationalpark är en naturupplevelse för sig och bör göras som en alldeles egen utflykt!

De flesta medeltida borglämningarna hittar man i dag som ruiner, vallar eller höjder i det skånska landskapet. En del av våra kända slott är från början uppförda som borganläggningar. Borgen som försvarsanläggning lades där ett strategiskt försvar behövdes. Borgarna kunde vara uppförda av kungamakten, s.k. riksborgar men många var privata byggen av olika stormän.

Många borgar var inte särskilt imponerande. Små träborgar i otillgänglig omgivning som drevs med hårt slit av frälsefamiljer. Men resterna bekräftar ofta uråldriga sägner och fantasin triggas igång. Borgen med tinnar och torn…

Det var framför allt på 1100-talet man började anlägga borgar. Den aristokratiska ätten Hvide blev de första stora danska borgbyggarna. En av den var Absalon som blev ärkebiskop. Han uppförde borgen Sigosta på en halvö i Sövdesjön, ungefär fem km söder om Sjöbo. Här vi gör vårt första nedslag.