English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

En kulturhistorisk resa längs Gamla Lundavägen

Känn historiens vingslag på Gamla Lundavägen nordväst om Ystad. Här åker du på samma vindlande väg som medeltidens mäktiga ärkebiskopar och adelsmän. Du följer samma kurvor som Carl XIs soldater på väg ut i Europa, och som generationer av bönder och hantverkare, daglönare och skolbarn. Här kan du tyda runstenarna som restes längs vägen för över tusen år sedan och du kan blicka ut över storslagna vidder och en fri horisont.

Gamla Lundavägen är inte bara en anrik väg. En gång huvudvägen mellan ärkesätet i Lund och staden Ystad på den tiden då Skåne var danskt. Det är också en slinga med informationstavlor som berättar om vägens tusenåriga historia. På webbplatsen och smartphone appen hittar du en guide till alla tavlor och fördjupad information om vägens historia. Sidan byggs successivt på med mer fakta och relevanta länkar.

Att följa hela eller delar av Gamla Lundavägen är inte bara en kulturhistorisk resa. Det är lika mycket en naturupplevelse med böljande åkrar, grönskande lövskog och spegelblanka sjöar. Det är också en färd förbi medeltida kyrkor, pittoreska byar och en levande landsbygd med många verksamheter värda ett besök.

Den del av vägen som fortfarande idag följer en tusenårig sträckning går från E65:ans avfart vid Bjäresjö ända till Kogshult, mellan Knickarp och Blentarp.
Det spelar ingen roll om du startar i den västra eller östra änden, om du följer hela slingan eller bara utvalda delar. Upplevelser blir du rik på oavsett vilken rutt du väljer. Låt oss berätta om lite av det som väntar dig – ge dig ut och du ska bli rikligt belönad.