English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Kontakt

Kulturhistorien / Cultural Narrative

Klostret i Ystad
Sankt Petri Kyrkoplan
SE - 27134 Ystad

Pär Bjelvehammar

Projektkoordinator / Project Coordinator
+4670 991 7088

Alla bilder på denna webbsida tillhör respektive fotograf/illustratör och får inte användas utan tillåtelse. Var god kontakta koordinator för frågor gällande upphovsrätt till bilderna.

Välkommen till KULTURHISTORIEN!

Här kommer ni kunna ta del av kulturarvet i Ystad-Österlen på ett helt nytt sätt.

Kulturhistorien kommer ge dig all nödvändig information inför ditt besök i sydöstra Skåne. Först och främst ska det finnas information om de mångtaliga kulturarvsplatser i Ystad-Österlen. Allt från de vackra kulturgårdarna och de intressanta museerna, till de monument som kungagraven i Kivik och Ales stenar.

Andra frågor som Kulturhistorien kommer ge svar på är till exempel: Vad händer? Vilka evenemang och utställningar är aktuella just nu? Hur tar jag mig till Österlen? Hur kan jag ta mig fram på bästa sätt? Här ska också finnas information om boende, restauranger och kaféer med mycket mera. Men, det är Ystad och Österlens kulturarv som vi sätter främst med denna sida. Kulturhistorien kommer att vara som guld för alla som är speciellt intresserade av kulturarv och kulturhistoria, men sidan ska självklart också fungera som inspiration för ALLA.

Successivt, vecka för vecka, kommer Kulturhistorien att växa fram. Ta gärna en titt då och då, så hänger du också med i uppbyggnaden.

Vem vi är?

En kulen höstdag i Ystad satt fem dystra kulturarbetare och ältade marknadsföringsproblem mellan lunchtuggorna. Det var Ystads Fornminnesförenings nye ordförande Pax Sjöholm som kallat samman oss för att inspirera med en idé om samverkan. Den dystra stämningen försvann och samverkansgruppen ”Upplev Ystad” bildades. Vår första finansiering fick vi genom Spakbanken Syd och på våren 2008 hade vi ett bejublat samarrangemang mellan Ystads kulturinstitutioner.

I samma veva fick Klostret i Ystad ett uppdrag av Kultur Skåne som gick ut på att kulturarvsinstitutionerna i Ystad-Österlen skulle hitta vägar till en varaktig samverkan. Konceptet ”Upplev Ystad” blev en utmärkt grund för detta vidgade samarbete. Museerna i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, samt Riksantikvarieämbetets Glimmingehus enades om en ny webbportal www.kulturhistorien.se . Målet med sidan är att sprida kunskapen om det rika kulturarvet i Ystad-Österlen till hela världen!

Nu är vi äntligen igång och arbetet fortlöper för varje år. Kulturhistorien.se har som mål att aldrig bli färdig. Ni skall alltid kunna gå in på denna sida och ta del av våra senaste verksamheter och våra nya gemensamma satsningar. Det viktiga och nya är att vi fokuserar på de kulturhistoriska upplevelserna, så som ni möter dem på våra museer, samt i kultur- och naturlandskapet. Vi vill även förmedla alla de enskilda entreprenörer som erbjuder kultur, mat, musik och konst i spännande kombinationer. Vår nya webbportal ska också ge inspiration till olika temaupplevelser. Vi kommer därför att arbeta fram olika historiska inspirationsslingor. Självklart ska sidan vara länkad till Turistbyråernas bokningsprogram. Vår målgrupp är ALLA; barnfamiljen, lågbudgetbesökaren, miljövännen, lyxliraren, gruppresenären och misantropen…

Här kommer att finns upplevelser av ALLA dimensioner.