English auf Deutsch på dansk Om Kulturhistorien

Att ta sig fram

Eftersom Ystad-Österlen är ganska litet till ytan bjuder det på många olika sätt att ta sig fram inom området.

Bil

Att köra bil är det snabbaste sättet att ta sig runt på Österlen. Det finns ett par större riksvägar och en mängd vackra mindre vägar. Under sommarmånaderna och under påskhelgen är det högsäsong och vägarna, framförallt längs kusten, väldigt trafikerade. Trafiken brukar däremot vara glesare i de inre och norra delarna av Österlen.

Lättast att hyra bil är det i städerna Ystad och Simrishamn på de olika bensinmackarna. Biluthyrning är också möjlig utanför Österlen, som till exempel på flygplatserna Kastrup/Copenhagen airport och Sturup/Malmö airport, där de större biluthyrningsföretagen huserar. Glöm bara inte att boka en bil i förväg.

Cykel

Österlen är mycket cykelvänligt med sitt stora vägnät med både större och mindre vägar. Terrängen är mer slät i de södra delarna av Österlen och något backigare i de andra delarna. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti och under påsken är det högsäsong och betydligt mer trafikerat, speciellt längs kusterna.

Det finns skyltade cykelstråk, som går på de större vägarna från Ystad till Simrishamn och Kivik via Tomelilla. Det finns också kortare sträckor med cykelväg. Den längsta är på Österlens natursköna östkust mellan Brantevik och Rörum. På delar av vandringsleden Österlenleden går det också att cykla. Vissa sträckor kräver dock terrängcykel typ mountainbike. Det finns även speciella cykelkartor att köpa på turistbyråerna. Det finns gott om cykeluthyrare på Österlen.

Vandra

Att vandra är ett utmärkt sätt att bekanta sig med Ystads-Österlens vackra natur. Variationen på terräng och miljöer gör att området erbjuder många olika svårighetsgrader att vandra i. Österlen är öppnare och något plattare i de södra delarna, emedan det finns något mer skog och nivåskillnader i de inre och norra delarna.

Skåneleden är den kändaste vandringsleden i sydligaste Sverige. Den bit av leden, som finns på Österlen kallas för Österlenleden. Denna led startar i Ystad och följer kusten österut och sen upp till Haväng. Där vänder leden inåt igen mot Brösarp och Verkasjön och sen vidare till Snogeholm där den avslutas.

Österlenleden är uppdelad i tio etapper med olika svårighetsgrader. Vindskydd och tältningsmöjligheter är begränsade, i synnerhet längs kuststräckan, men det är alltid nära till närmsta samhälle eller by för pausning eller övernattning. Det finns dessutom gott om campingplatser på Österlen. En bland annat i Ystads sandskog.

Paddla havskajak

Österlen är känt för sin fantastiska kustpaddling. En mil öster om Ystad finns samhället Nybrostrand. Därifrån kan man paddla runt hela Österlens kust upp till Åhus. Att paddla på havet med kajak kräver förkunskaper och rekommenderas inte för nybörjare.

Turridning

Det finns några företag på Österlen, både vid kusten och i de inre delarna, som arrangerar turridning med islandshästar. Ett annorlunda och spännande sätt att ta sig fram i landskapet.

Kollektivtrafik

Det är Skånetrafiken som driver nästan all kollektivtrafik på Österlen. Tåg går från Ystad via Tomelilla till Simrishamn flera gånger om dagen. Även det kollektiva bussnätet är mycket utbyggt. Att kombinera vandring med kollektivtrafik går utmärkt. Till och från Ystad går det också tåg till Malmö och Köpenhamn.